Lato jest jak stworzone do lekkich, orzeźwiających i smacznych przepisów, które nie tylko rozpieszczają kubki smakowe, ale także wspierają urodę i zdrowie. Przygotowaliśmy dla Ciebie oryginalne pomysły na to, jak wkomponować nasz kolagenowy napój w letnie menu. Niezależnie od tego, czy marzysz o orzeźwiającym drinku, zdrowym deserze czy oryginalnym lodzie na patyku – do dzieła!
1. Kolagenowe malinowe serniczki w szklankach (bez pieczenia)

Składniki:
- 150 g herbatników
- 50 g roztopionego masła
- 250 g twarogu śmietankowego
- 150 g mascarpone
- 2 łyżki dżemu malinowego lub świeże maliny
- 1 saszetka kolagenowego napoju
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- Maliny i listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
- 1. Pokrusz herbatniki, wymieszaj z masłem i dociśnij do dna szklanek.
- 2. Twaróg, mascarpone, kolagen i miód wymieszaj na gładką masę.
- 3. Nałóż na warstwę ciasteczek, dodaj maliny lub dżem.
- 4. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
2. Letni kolagenowy mocktail z cytrusami i bzem

Składniki:
- Składniki:
- 1 saszetka kolagenowego napoju
- Sok z 1 pomarańczy
- Sok z ½ limonki
- 100 ml syropu z kwiatu bzu (najlepiej domowego)
- Woda gazowana lub niegazowana
- Kostki lodu, mięta, plasterki cytrusów
Sposób przygotowania:
- 1. Do dużej szklanki wsyp lód, wlej soki z pomarańczy i limonki..
- 2. Dodaj syrop i kolagen..
- 3. Dopełnij wodą, wymieszaj i udekoruj.
3. Orzeźwiające kolagenowe lody (tylko 3 składniki)

- 2 banany (pokrojone i zamrożone)
- ½ mango
- 1 saszetka kolagenowego napoju
Sposób przygotowania:
- 1. Zmiksuj wszystko na gładką masę w mocnym blenderze.
- 2. Przełóż do miseczki i udekoruj truskawkami, malinami i jagodami.
- 3. Możesz podać od razu jako „soft serve” lub zamrozić w foremkach jako lody na patyku
4. Kolagenowe lody na patyku z jogurtem kokosowym i owocami

Składniki:
- 200 g jogurtu kokosowego
- 1 saszetka kolagenowego napoju
- Owoce leśne (świeże lub mrożone)
- Słodzidło według uznania (agawa, miód…)
Sposób przygotowania:
- 1. W misce wymieszaj jogurt z kolagenem i słodzidłem.
- 2. Do foremek na lody dodaj owoce i zalej przygotowaną mieszanką.
- 3. Zamroź na co najmniej 4 godziny.
5. Cytrynowo-marakujowa lemoniada z kolagenem

Składniki:
- 1 cytryna
- miąższ z 1 marakui
- 1 saszetka kolagenowego napoju
- 300 ml wody gazowanej
- lód, mięta
Sposób przygotowania:
- 1. Wyciśnij sok z cytryny, dodaj miąższ z marakui i kolagen.
- 2. Wymieszaj w dużej szklance z wodą i lodem.
- 3. Udekoruj miętą.
Wierzymy, że przepisy będą dla Ciebie świetną inspiracją. Jeśli masz swój ulubiony sposób na używanie kolagenu, nie wahaj się go z nami podzielić.