Miód Manuka: Słodki sposób na wzmocnienie zdrowia i układu odpornościowego

Miód Manuka: Słodki sposób na wzmocnienie zdrowia i układu odpornościowego

Miód jest używany jako naturalny słodzik od ponad tysiąca lat na całym świecie. To wszechstronny składnik, który można wykorzystać naprawdę we wszystkim – w kuchni, do słodzenia herbat i koktajli, dodawany też do maseczek na twarz.

Prawdopodobnie nie będzie nowością, gdy powiemy, że nie wszystkie miody są takie same. Kwiatowy, leśny czy słynny miód manuka. Każdy z tych miodów ma inne działanie i znajdziesz różnicę w smaku i konsystencji.

Wyjątkowy rodzaj miodu

Miód Manuka to specjalny miód wytwarzany przez pszczoły poprzez zbieranie nektaru z drzewa Manuka w Nowej Zelandii i Australii. Znany jest ze swoich wyjątkowych właściwości, które podbiły serca wielu miłośników zdrowego stylu życia. I oczywiście nasze też.

Czym różni się od klasycznego miodu?

Wszystkie miody są wytwarzane przez pszczoły, ale różnią się właściwościami. Miód Manuka jest popularny właśnie ze względu na swoje działanie antybakteryjne. W ten sposób stał się popularnym naturalnym lekarstwem na szereg problemów zdrowotnych, w tym gojenie się ran, ból gardła, problemy trawienne i osłabioną odporność.

Klasyczny miód jest również świetnym naturalnym lekarstwem, a do tego jest tańszy. Co sprawia, że ​​miód manuka jest o wiele lepszy od klasycznego?

  1. Ma właściwości antybakteryjne: Miód Manuka ma naprawdę silne właściwości antybakteryjne w porównaniu do innych rodzajów miodu. Dzięki temu aktywnie walczy z bakteriami i skutecznie chroni przed nimi organizm.
  2. Wyróżnia się wartościami odżywczymi: miód Manuka ma wyższą wartość odżywczą niż zwykły miód. Zawiera 4 razy więcej aminokwasów, witamin i minerałów w porównaniu do klasycznego miodu.
  3. Nie zapominajmy o indeksie glikemicznym: Miód Manuka ma niższy indeks glikemiczny niż zwykły miód. Miód Manuka osiągnął w testach indeks glikemiczny w zakresie 54-59, podczas gdy zwykły miód osiąga wartość 61. Oznacza to, że miód manuka powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Jedna łyżka zwykłego miodu może stanowić nawet 57% zalecanego dziennego spożycia cukru, podczas gdy miód Manuka zawiera tylko połowę cukru. (1,2)
  4. Jest doskonałym przeciwutleniaczem: Miód Manuka wykazuje właściwości antyoksydacyjne dzięki zawartości fitochemikaliów, które pełnią rolę aktywnych biozwiązków. (3)

Booster dla układu odpornościowego

Pod wpływem stresu, zmian pogody czy braku witamin zmniejszają się również zdolności obronne naszego organizmu. Aby zapobiegać chorobom, konieczna jest stała suplementacja niezbędnych witamin, dzięki którym nasza odporność może funkcjonować tak, jak powinna.

Miód Manuka to naprawdę świetna bomba immunologiczna, która pobudza układ odpornościowy. To najsłodszy sposób, w jaki nasze ciało radzi sobie z każdą przeszkodą. Jednak spożywanie łyżki miodu każdego ranka jest dla wielu z nas niewyobrażalne.

Dlatego też nasz produkt It's IMMUNITY BOOST o'clock zawiera ekstrakt z miodu Manuka. Dzięki smacznym jednorożcom o smaku mandarynki, zawierającym witaminę C, selen i cynk, możesz zapewnić swojemu organizmowi niezbędną ochronę przed bakteriami.

Jakie jest z tego wniosek?

Miód był używany od wieków jako naturalny antybiotyk, zapobieganie chorobom lub naturalny słodzik. Miód Manuka zapewnia organizmowi kilka dodatkowych korzyści. Dlatego też warto włączyć jego stosowanie do swojej diety.

Niezależnie od tego, czy wybierzesz nasze witaminy, czy klasyczny miód, zrobisz dla swojego organizmu to co najlepsze. Dla lepszego trawienia, silniejszej odporności i wielu innych korzyści zdrowotnych, które uzyskasz dzięki miodowi.

 

1 https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/food-drink/food/manuka-honey/manuka-vs-honey/

2 https://manukora.com/blogs/manukorablog/how-to-sustain-healthy-energy-with-manuka-honey-and-the-glycemic-index

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6613335/

Powrót do blogu